Rijtechnische samenwerking tussen paard & ruiter

Voor een natuurlijk groeiproces in de omgang met het paard is het belangrijk dat de ruiter zich bewust is van het volgende: tijdens het rijden, longeren en grondwerk spiegelt het paard op elk moment feilloos zowel de emotionele spanning als de spierspanning in de houding van de ruiter.

Zijwaartse gangen
Bij het rijden van zijwaartse gangen is het van belang dat je je heel bewust bent van de gevoelsmatige inwerking van je lichaam op het paard. De voorbereiding die vooraf gaat aan het rijden van zijwaartse gangen, heeft alles te maken met het opvangen en ondersteunen van het tempo van het paard vanuit een onafhankelijke zit. En daarbij is een optillende positieve energie van de ruiter bepalend voor een vloeiende zijwaartse beweging.

Overgangen en figuren
Tijdens het rijden van overgangen en figuren is het van belang om steeds contact te blijven houden vanuit je onafhankelijke zit zowel met je lichaam als met je paard. En niet met je hoofd al vooruit te gaan bedenken welke overgang of figuur er weer aankomt. Dán mis je namelijk, in het moment waarin de overgang of het figuur gereden wordt, de verbinding met jezelf én met je paard. Omdat je gaat beredeneren hoe het zou moeten zijn, waarbij je je gevoel achterwege laat en vooruit loopt op de beweging van het paard. Deze overgang of figuur zal dan ook alles behalve natuurlijk en ontspannen vanuit de achterhand naar voren toe verlopen.

Natuurlijke mogelijkheden
Tijdens een training kijk ik naar de natuurlijke mogelijkheden van paard en ruiter. Een paard kan een ruiter het best dragen vanuit de achterhand. Een ruiter kan daarop inzetten door gevoelsmatig te leren rijden vanuit een onafhankelijke, flexibele zit. Daarbij moet hij leren inspelen op de onderlinge uitwisseling van energie. De kunst van het trainen zit in aanvoelen welke actie de samenwerking tussen paard en ruiter op dat moment kan verbeteren. Dat paard en ruiter samen een ontwikkelingsweg ingaan, is daarbij belangrijker dan het doel. Dat komt in zo’n proces vanzelf stap voor stap dichterbij. TIP: Het gaat erom dat je werkt met je paard vanuit respect voor je paard én vanuit een positieve intentie. Investeer in onderling vertrouwen. Op die basis leer je elkaar steeds beter aanvoelen.


Klik op onderstaande foto voor een fragment uit de *E-learning video* van het Bit & Cap Magazine "Een paard resoneert mee op jouw energie, vooral als je erop zit"


















ONLINE LES via een door u zelf opgestuurd filmpje:


Zou u graag onderbouwend advies, concrete aanwijzingen en zinvolle tips willen krijgen, zodat u beter met uw paard kunt gaan samen werken?

Stuur dan 2x een filmpje van 15 minuten naar mij op waarin u samen met uw paard aan het rijden bent of grondwerkoefeningen doet.

Belangrijk:

  • Bij het rijden en/of grondwerk zowel links- als rechtsom filmen
  • Graag alle drie de basisgangen (stap, draf en galop) en/of zijwaartse gangen laten zien
  • Als er specifieke problemen zijn met bepaalde oefeningen: graag vermelden waarmee u geholpen wilt worden
  • Graag trainingsniveau, leeftijd én rastype paard vermelden

 

Voor:

- alle rassen

- zowel grondwerk instructie als rijtechnische instructie

- training op recreatief niveau

- training op (hoog) wedstrijdniveau

- revalidatietraining van het paard

- training van een jong paard

- diegene die meer wil leren over de (energetische) uitwisseling tussen mens en paard

 

Aanmelding:

via het contactformulier op mijn website. Na uw aanmelding neem ik binnen 2 werkdagen contact met u op. De afspraak wordt in overleg met u ingepland.

 

Verzending van de filmpjes:

via WeTransfer

Uitleg en instructie via de mail:

Nadat ik de filmpjes via WeTransfer heb ontvangen stuur ik u een mail waarin ik uitleg welke bewegingen van

het paard en welke interacties tussen paard en mens verbeterd kunnen worden. Tevens leg ik uit hoe u dit het beste samen met uw paard kunt realiseren.

Met deze informatie kunt u zelf rustig aan het werk gaan tot een eventuele volgende sessie.

 















Gymnastiseren is heel belangrijk om paarden gezond op te leiden en gezond oud te laten
worden.


klik op bovenstaande foto voor een filmpje over 'samen werken met je paard'