biografie


PAARDEN: MIJN DRIVE, MIJN EXPERTISE & MIJN AANPAK


mijn basis

Ik heb een degelijke opleiding gehad in de praktijk: met beide voeten stevig op de grond in ‘Paardenland’. Daarnaast heb ik van jongs af aan ontdekt dat ik dieren, planten en mensen niet alleen kan zien, maar ook kan aanvoelen. Ik kan in contact komen met hun wezen, en voel wat zij energetisch uitzenden. Vooral met pony’s en paarden, maar ook met andere dieren heb ik daardoor een natuurlijke verbinding. Dit is voor mij een belangrijke basis. Het is de sleutel in mijn omgang met paarden.



mijn drive
Als kind ben ik natuurlijk begonnen met een pony. Later werden dat paarden. En ik was altijd te vinden in stallen, op wedstrijden, keuringen en in de paardenkliniek bij ons in de buurt. Ik wou en mocht ook meehelpen. Zo werd ik dus de groom van een regionale ruiter. En als je wat ouder wordt, ga je ook steeds meer vragen stellen.


mijn kennishonger
Dus ik verslond alles wat er te vinden was over paarden. Ik wou weten hoe alles met elkaar samenhing. Waarom werd een paard kreupel? Waarom kreeg dit ene paard altijd koliek en het andere nooit? Waarom lopen er zoveel paarden rond met pijn en gedragsproblemen?


mijn aanleg
Ik keek de kunst af bij de dierenarts. Ik leerde van de ouwe rotten in het vak wat je best wel zelf kon doen. En ik merkte dat ik aanleg had. Onhandelbare paarden bleken mij niet als tegenpartij te zien. Ik begon me steeds meer in het gedrag van het paard te verdiepen.


mijn weg in het vak
Toen ik op het Hippisch Centrum in Deurne aan mijn opleiding begon, werd mij de traditionele manier van inrijden en berijden geleerd. Maar ik stapte al snel over van het ‘onderwerpen’ van groene paarden naar een meer natuurlijke manier van het beleren, corrigeren en trainen van jonge paarden. Ik richtte me daarnaast op het voorkomen van problemen door de juiste manier van voeren, verzorgen en omgaan met paarden. En ik was altijd op zoek naar natuurlijke oplossingen. Zo vond ik mijn weg in het vak. Werken vanuit het oogpunt van het paard. Om zo het beste naar boven te kunnen halen uit de samenwerkingvan beide partijen: mens & paard.


mijn leerschool

Ik liep stage op allerlei bedrijven in Nederland, in Europa en in Amerika. En toen ik de opleiding in Deurne afgerond had, kon ik in Engeland aan de slag op een stal met Friezen, waar de basis werd gelegd voor het Engelse Friezen Stamboek. Een jaar later werd ik gevraagd om in Hamburg mee te gaan werken op een bedrijf dat gespecialiseerd was in Friezen. Daar kon ik de aandacht voor het welzijn van het paard combineren met het rijden van shows, trainen en lesgeven. En ik stak er veel op van dierenartsen, hoefsmeden en therapeuten over de natuurlijke basis van de samenwerking tussen mens en paard.


mijn eigen stal

Het kon dan ook niet uitblijven. Ik begon bij mijn ouders om de hoek mijn eigen stal: Friezen Service Zuid. Ik specialiseerde me in trainen, beleren en corrigeren van Friezen en andere karaktervolle paarden, zoals IJslanders, Quarters en Andalusiërs.


draait om balans
En daarbij kreeg ik steeds scherper in beeld dat het draait om de juiste balans. De combinatie van mens & paard moet kloppen. En als een paard gecorrigeerd moet worden, dan moet er meestal ook wat gebeuren aan het gedragspatroon van de ruiter. Die moet zich bewust worden wat het inhoudt om als mens met een paard samen te werken.


mijn ontwikkeling

Ik volgde zelf clinics en cursussen om mijn natuurlijke aanpak te verbeteren: Deurne (NL), Klassieke rijkunst Warendorf (D), Bent Banderup (DM), bij Erik Laarakker (NL), op de International School For Professional Horsemanship (B), aan de Silverlinde en bij Caprilli paardencoaching (NL). En ik verdiepte me ook in de achtergronden van gezondheid en trainingssystemen, zoals de oorspronkelijke Klassieke Dressuur (D), Herr Johannes, Oberbereiter van de Spaanse Rijschool (D), Natural Horsemanship (USA), Centered Riding en diverse therapieën waaronder NES. Op gebied van voeding en supplementen: voedingsleer, kruidenleer, orthomoleculaire voeding en de cursus over 'Het Nieuwe Voeren'.



mijn focus

Bij dit alles bleef ik gefocust op wat de natuur ons te bieden heeft: de overdracht van energie. Als gastdocent en instructeur op diverse beroepsopleidingen in de hippische sector, en later als vak-examinator paard in het MBO, kon ik mijn inzichten ook steeds verder ontwikkelen. En ik kreeg gaandeweg steeds meer grip op de energetische kant van samenwerking en zicht op de natuurlijke mogelijkheden om mens & paard te coachen en te sturen.



mijn levensles

M’n internationale ervaringen hebben me er bewust van gemaakt dat ik bij mezelf mag blijven. Gaan staan voor wie ik ben, voor waar ik in geloof en waar ik blij van word. Dat is doen waar ik goed in ben: behandelen van paarden, ondersteunen bij het opbouwen en herstellen van de relatie, de communicatie en de training / coaching van paard en mens. Na een langdurige revalidatie vanwege een ongeluk, ben ik me nu nog bewuster geworden van de mogelijkheden van mijn lichaam, mijn lichaamstaal en de manieren om het zelf-genezend vermogen te stimuleren bij paard en mens. Mijn missie is me steeds duidelijker geworden.



mijn missie

Samenwerking tussen mens en paard verloopt het beste, als ze allebei van elkaar willen leren en samen op weg gaan naar een natuurlijke balans. Mijn missie is om u te helpen om die natuurlijke balans te bereiken, en om u daarbij, waar nodig, te ondersteunen. Dan heeft u plezier van uw paard. En dat is de bedoeling. Toch?

klik op onderstaande foto voor het artikel in CAP Magazine